Rabu, 11 Ogos 2010

Khasiat Buah Kurma

Apabila  menjelang Ramadhan ini permintaan terhadap buah kurma meningkat secara mendadak. Mesti terfikir di benak pemikiran kita selain sunnah apa lagi kelebihan memakan buah kurma ini.

Dalam Berita Mingguan 8 Ogos lalu sempat saya membaca beberapa khasiat Buah Kurma yang amat besar untuk kesihatan fizikal dan mental manusia. Antaranya ialah :

1. Kaya dengan sumber zat besi, pottasium, magnesium, sulfur, kalsium selain pelbagai vitamin termasuk asid folik.
2. Kandungan magnesium yang tinggi yang boleh mencegah barah. Amat jarang kita mendengar orang arab badwi diserang kanser kerana mereka menjadikan kurma sebagai makanan utama mereka

3. Satu kilogram kurma mengandungi 3,470 kalori kepada tubuh sebaik memakannya. Tenaga itu dapat memuaskan selera makan yang amat penting terutama ketika berbuka.

4. Memudahkan wanita bersalin.

5. Vitamin A yang ada dapat membaiki penglihatan dan menjadi penawar masalah tidak nampaak pada waktu malam dan kekeringan mata serta mencegah penyakit mata.

6. Penawar masalah pening kerana mengandungi zat besi dan kalsium.Ia juga penting untuk pembentukan tulang, gigi dan tisu otak.
Pokok Kurma




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Hasiah

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...